Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykisk hälsa i 22q11-deletionssyndromet från barndom till vuxen ålder: en prospektiv longitudinell studie

Deltagare: Eva Billstedt, Christopher Gillberg, Carina Gillberg, Karl Millback & Lena Wallin.

Bakgrund: 22q11-deletionssyndromet (22Q11DS), är ett ganska vanligt genetiskt syndrom som i varierande grad orsakar missbildningar och sjukdomar i ett brett spektrum av organsystem. Effekterna på hjärnan inkluderar kognitiv nedsättning, beteendemässiga problem och en hög frekvens av neuropsykiatriska såväl som psykiatriska tillstånd, till exempel autismspektrumtillstånd (AST/ASD), uppmärksamhetsbrist-/hyperaktivitetsstörning (ADHD), ångestsyndrom, affektiva störningar, och schizofreni tillsammans med andra psykotiska syndrom. Trots att det finns många rapporter rörande mental hälsa hos personer med 22q11DS har det bara funnits ett fåtal som följt utvecklingen över en längre tidsperiod, från barndomen till vuxenlivet. 2007 publicerade Lena Niklasson, psykolog från Göteborg, en avhandling rörande neuropsykologiska och neuropsykiatriska bedömningar av 100 individer med 22Q11DS. Hon och hennes medarbetare genomförde baslinjebedömningen av individerna som valdes ut till att undersökas i denna nya studie. Denna grupp anses representativ för alla unga människor i västra Sverige med genetiskt bekräftad 22Q11DS-diagnos.

Metoder: De undersökta försökspersonerna i denna studie är de 90 individer med 22Q11DS, från den ursprungliga gruppen på 100 i baslinjestudien, som kommer att ha fyllt 18 år vid studiens början. Ett multidisciplinärt team bestående av en psykiatriker, en psykolog och en studiesköterska kommer att delta i uppföljningsbedömningar som kommer att genomföras 2016-2017 då individerna är 18-35 år gamla. Studien inkluderar strukturerad diagnostisk intervju, frågeformulär för föräldrar och för självrapportering, neuropsykologisk testning, neurologisk status, fysisk utredning, genetisk analys, och emotionell bearbetning (med hjälp av iMotion). Medicinska journaler kommer att samlas in och granskas. En undergrupp på 20 deltagare kommer att genomgå magnetoencephalografi (MEG).

Projektets syften
• Göra en ny utredning av förekomsten och typen av AST, ADHD och inlärningssvårigheter och jämföra med baslinjebedömningarna
• Utreda förekomsten och typen av psykiatriska störningar
• Studera utvecklingen av psykiatriska symptom (såsom episoder av psykos, depression, hypomani/mani) över tid
• Studera personlighetsfaktorer (hos individerna med IQ 70 eller högre)
• På nytt undersöka den allmänna intellektuella/utvecklingsmässiga förmågan och profilen, inklusive visuomotoriska och exekutiva färdigheter, jämfört me baslinjebedömnningen
• Studera livskvaliteten hos individerna med 22Q11DS och alla tänkbara samband med grad av kognitiv nedsättning och psykiatrisk sjukdom
• Studera möjliga förhållanden mellan genetiska faktorer och psykiatrisk symptombild

Artiklar:

2010
Niklasson, L., & Gillberg, C. (2010). The neuropsychology of 22q11 deletion syndrome. A neuropsychiatric study of 100 individuals. Res Dev Disabil, 31(1), 185-194.

2009
Niklasson, L., Rasmussen, P., Oskarsdottir, S., & Gillberg, C. (2009). Autism, ADHD, mental retardation and behavior problems in 100 individuals with 22q11 deletion syndrome. Research in Developmental Disabilities, 30, 763-773.


 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2016-08-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gillbergcentre.gu.se/forskningsomraden/gnc--studier/sallsynta-storningar/se-studie-3/
Utskriftsdatum: 2020-07-14