Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utfall för barn med försenad motorisk utveckling under det första levnadsåret

Deltagare: Yuhei Hatakenaka, Haruko Kotani & Christopher Gillberg.

Bakgrund: Många små barn som besöker oss på grund av försenad motorisk utveckling har också andra problem, t.ex. relaterade till uppmärksamhetsförmåga, intellektuell förmåga, språkliga färdigheter och social förmåga.

Metod: Varje år kommer omkring 50 små barn (0-2 år) med försenad motorisk utveckling till ”Kōchi Prefectural Medical and Welfare Centre” för att genomgå en klinisk utvecklingsneurologisk bedömning (ESSENCE). De flesta av barnen uppvisar hypotoni i de fall där det inte finns en underliggande identifierbar specifik sjukdom.

Resultat: 50 barn med försenad motorik följdes i över ett år och kunde till slut gå. Uppföljningen avbröts därefter i många av fallen. Många av barnen visade sig under uppföljningen emellertid ha andra ESSENCE-relaterade problem. Andra kom tillbaka till oss flera år senare med olika svårigheter t.ex. intellektuella, språkliga och beteenderelaterade problem, problem med mellanmänskliga relationer, social fobi eller påtaglig klumpighet. Mot bakgrund av dessa erfarenheter är vår målsättning att erbjuda dessa barn bättre hjälp tidigt i deras utveckling.

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2015-03-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?