Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utvecklingsneurologi inom feberkramper och barnepilepsi: Data från en populationsbaserad svensk tvillingkohort

Deltagare: Colin Reilly, Sebastian Lundström , Elisabeth Fernell, Christopher Gillberg et al.

Bakgrund: Det finns en väldokumenterad koppling mellan barnepilepsi och ESSENCE men förhållandet mellan feberkramper (FS) och ESSENCE är mindre tydligt. De flesta populationsbaserade studier har inte visat en ökning av ESSENCE-artade svårigheter hos personer med FS, men en tidigare populationsbaserad studie antyder en möjlig ökning av ADHD hos personer med FS.

Metoder: Barn- och ungdomsstudien i Sverige (CATSS) är en pågående populationsbaserad studie som inriktar sig på tvillingar födda i Sverige sedan 1 juli 1992. Denna studie inbegriper:

• Intervjuer med föräldrar till 27 092 tvillingar med hjälp av en validerad DSM-IV-baserad intervju (Autism-Tics, ADHD and other Comorbidities inventory, A-TAC) för ESSENCE vid deras 9-årsdag eller 12-årsdag. ESSENCE-problem som togs i beaktande var autismspektrumstörning (ASD), uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörning (ADHD), inlärningssvårigheter (LD) och utvecklingskoordinationsstörning (DCD).
• Epilepsidiagnoser (n=282) och FS-diagnoser (n=492) är baserade på svenska patientregistret (PAR på svenska, NPR på engelska).
• Förekomst av ESSENCE i fall av epilepsi och FS kommer att jämföras med förekomst inom den totala tvillingpopulationen.
• Kopplingen mellan FS och ESSENCE kommer att beaktas före och efter justering för epilepsi.
• Diagnosålder för FS/epilepsi kommer att betraktas som en möjlig korrelation för ESSENCE inom FS och epilepsi.

Resultat: Resultat kommer att finnas tillgängliga 2017.
 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2016-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gillbergcentre.gu.se/forskningsomraden/gnc--studier/epilepsistudier/se-studie-6/
Utskriftsdatum: 2020-08-13