Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utvecklingsneurologi inom feberkramper och barnepilepsi: Data från en populationsbaserad svensk tvillingkohort

Deltagare: Colin Reilly, Sebastian Lundström , Elisabeth Fernell, Christopher Gillberg et al.

Bakgrund: Det finns en väldokumenterad koppling mellan barnepilepsi och ESSENCE men förhållandet mellan feberkramper (FS) och ESSENCE är mindre tydligt. De flesta populationsbaserade studier har inte visat en ökning av ESSENCE-artade svårigheter hos personer med FS, men en tidigare populationsbaserad studie antyder en möjlig ökning av ADHD hos personer med FS.

Metoder: Barn- och ungdomsstudien i Sverige (CATSS) är en pågående populationsbaserad studie som inriktar sig på tvillingar födda i Sverige sedan 1 juli 1992. Denna studie inbegriper:

• Intervjuer med föräldrar till 27 092 tvillingar med hjälp av en validerad DSM-IV-baserad intervju (Autism-Tics, ADHD and other Comorbidities inventory, A-TAC) för ESSENCE vid deras 9-årsdag eller 12-årsdag. ESSENCE-problem som togs i beaktande var autismspektrumstörning (ASD), uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörning (ADHD), inlärningssvårigheter (LD) och utvecklingskoordinationsstörning (DCD).
• Epilepsidiagnoser (n=282) och FS-diagnoser (n=492) är baserade på svenska patientregistret (PAR på svenska, NPR på engelska).
• Förekomst av ESSENCE i fall av epilepsi och FS kommer att jämföras med förekomst inom den totala tvillingpopulationen.
• Kopplingen mellan FS och ESSENCE kommer att beaktas före och efter justering för epilepsi.
• Diagnosålder för FS/epilepsi kommer att betraktas som en möjlig korrelation för ESSENCE inom FS och epilepsi.

Resultat: Resultat kommer att finnas tillgängliga 2017.
 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2016-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?