Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Autism i ett livstidsperspektiv: Från tidig barndom till 30-årsåldern

Deltagare: Eva Billstedt, Carina Gillberg & Christopher Gillberg.

Bakgrund: I början av 2000 inbjöds personer med autism/atypisk autism som barndomsdiagnos att delta i en studie, vars fokus var att studera diagnostisk stabilitet, medicinsk- och psykiatrisk samsjuklighet och aktuell livssituation. De inbjudna hade tidigare varit med i någon av tre populationsstudier om autism gjorda i Göteborg och Bohuslän under 1980-talet. Syftet med studien var att studera livskvalitet hos en grupp personer där majoriteten hade en psykisk utvecklingsstörning

Metod: Personer, i åldrarna 17-40 år, med autism/atypisk autism deltog i en prospektiv uppföljningsstudie 13-22 år efter ursprunglig studie. För att studera livskvalitet konstruerades en skala för att bedöma 'autism-friendly environment'/quality of life. Utöver det ombads föräldrar/anhöriga att besvara frågor från en strukturerad intervju om sysselsättning, studiehistorik, fritidssysselsättning, boende och samhällsstöd.

Resultat:  Majoriteten av gruppen hade ett stort stödbehov i sin tillvaro i fråga om sysselsättning, boende och fritid. Trots det bedömdes deras livskvalitet vara god. T.ex. hade personalen på boende och daglig verksamhet ofta en kunskap om autism och försökta anpassa verksamheten utifrån detta. Det som dock saknades i flera fall var en adekvat sysselsättning utifrån de förutsättningar som personen med autism hade.

Artiklar:

2011
Billstedt, E., Gillberg, I.C., & Gillberg, C. (2011). Aspects of quality of life in adults diagnosed with autism in childhood: a population-based study. Autism, 15, 7-20.

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2013-01-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?