Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aspergers syndrom och icke-verbala inlärningssvårigheter i ett longitudinellt perspektiv: neuropsykologiskt och socialt adaptivt utfall i tidigt vuxenliv

Deltagare: Bibbi Hagberg, Mats Cederlund & Christopher Gillberg.

Bakgrund: Samband mellan Aspergers syndrom (AS) och icke-verbala inlärningssvårigheter (NLD) har föreslagits med utgångspunkt i observationen att personer med AS, som grupp, tenderar att ha betydligt högre verbal IQ än performance IQ (eller icke-verbal intelligens), ett av de drag som är utmärkande vid NLD. Vår forskargrupp fann att ungefär hälften av samtliga 100 pojkar med AS uppfyllde kriterierna för NLD (VIQ>PIQ by≥15 points).

Metod: I denna studie undersökte vi neuropsykologiska och sociala adaptiva profiler förbundna med NLD hos en grupp män med AS som följts ur ett prospektivt perspektiv från barndom (genomsnittsålder tolv år), genom tonåren och till tidig vuxen ålder (genomsnittsålder 22 år). Vår hypotes var att förekomsten av NLD skulle innebära avsevärt sämre utfall i fråga om neurokognitiv funktion och social anpassning.

Resultat: Mellan en på fyra och en på fem i hela gruppen män med AS hade i tidig vuxen ålder bestående NLD. De hade betydligt sämre kognitiva, sociala, adaptiva och generella färdigheter än män med AS som inte som barn haft NLD.

Slutsatser: Neuropsykologiskt och socialt adaptivt utfall i tidigt vuxenliv var sämre för män med AS och NLD som bestått från barndom till vuxenliv än för de personer som haft NLD "enbart" i barndomen och de som aldrig uppfyllt kriterierna för NLD.

Artiklar:

2012
Hagberg, B.S., Nydén, A., Cederlund, M., & Gillberg, C. Asperger syndrome and non-verbal learning disability in a longitudinal perspective: neuropsychological and social adaptive outcome in early adult life. (Submitted).

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2013-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?