Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Barn med regressiv autism, immunologiprover till Paris

Deltagare: Elisabeth Fernell, Mats Eriksson, Christopher Gillberg & Marion Leboyer.

Bakgrund: En del barn med autism har, efter att ha utvecklats som förväntat till ca 18 - 24 (30) månaders ålder, förlorat färdigheter, gått tillbaka eller stannat upp i sin utveckling, framförallt gällande språkutvecklingen men också avseende den sociala utvecklingen.

I vår tidigare studie gällande barn inskrivna vid autismcenter för små barn i Stockholm ingick drygt 200 förskolebarn, och det framkom att ca 10% av dessa barn med autism haft en tillbakagång, en regression i utvecklingen vid ca 18-30 månaders ålder och ytterligare ca 10% av barnen hade ett ”uppstannande” av utvecklingen, från en initialt något försenad utveckling vid den åldern.

Benämningen ”regressiv autism” är väl etablerad och i flera studier har man sökt finna de bakomliggande medicinska orsakerna. I det stora flertalet fall är orsaken till ”regressionen” oklar.

Olika möjliga orsaker till regression i utvecklingen vid denna ålder har studerats. Vid 18 månaders ålder vaccineras barn mot mässling, påssjuka och röda hund i samband med den utvecklingskontroll som då sker på BVC. I flera studier har det undersökts huruvida denna vaccination skulle kunna ha ett samband med den regression i utveckling som en del barn med autism uppvisar just vid denna ålder. Hittills har dock inte någon studie kunnat visas att ett sådant samband existerar.

Metod: Syftet med en nu aktuell studie är att analysera immunologiska markörer för att studera om sådana kan knytas till utvecklingen av regressiv autism. I en pilotstudie undersöks en grupp barn med regressiv autism och en grupp barn med autism som inte haft en regression i utvecklingen. Barnen i båda grupperna har ingått i den tidigare Stockholmsstudien.

Studien har planerats i samarbete mellan Gillbergcentrum och prof. Marion Leboyer, INSERM, Frankrike som ansvarar för analyser av de immunologiska proverna som nu pågår.

Resultat kommer att presenteras på GNC:s hemsida
 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2016-09-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?