Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Funktionell magnetresonanstomografi vid Aspergers syndrom

Deltagare: Nouchine Hadjikhani, Christopher Gillberg, Eva Billstedt, Nanna Gillberg, Carina Gillberg & Adam Helles.

Bakgrund: Debatten kring likheter och skillnader mellan autism och Aspergers syndrom har pågått länge. I och med beslutet att eliminera den senare som diagnoskategori i DSM-5 har debatten tagit fart på nytt.

Metod: I detta projekt används såväl anatomisk och funktionell MRT (magnetresonanstomografi) som beteendetestning för att bedöma integriteten hos sociala och emotionella delar av hjärnan under vila och vid exponering för sociala stimuli, inklusive neutrala och emotionella ansikten och ansikten med varierande blickriktning. Vi undersöker effekterna (i termer av aktivering) på de delar av hjärnan som är specialiserade på ansiktsperception genom att be deltagarna att titta i ögonområdet på stimuli som de exponeras för. Vi använder också ögonrörelseregistrering (eye tracking) för att dokumentera blickbeteende under passivt tittande på neutrala och emotionella ansikten, ansikten med olika blickriktning liksom vid icke-verbal rubricering av ansiktsuttryck och känslor.

Resultat: Insamlad data från vuxna personer med Aspergers syndrom kommer att jämföras med data insamlad från deltagare med "icke-Asperger"-autism och skillnader i hjärnanatomi och funktion kommer att undersökas.

Artiklar:

2014
Hadjikhani, N., Zürcher, N.R., Rogier, O., Hippolyte, L., Lemonnier, E., Ruest, T, ... Gillberg, C. (2014). Emotional contagion for pain is intact in autism spectrum disorders. Translational Psychiatry, 4, e343.

2013
Zürcher, N.R., Rogier, O., Boshyan, J., Hippolyte, L., Russo, B., Gillberg, N., ... Hadjikhani, N. (2013). Perception of social cues of danger in autism spectrum disorders. PloS One, 8, e81206.
 

 

 

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-12-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gillbergcentre.gu.se/forskningsomraden/gnc--studier/autismprogrammet-i-goteborg--iv--studier-avseende-patogenesen/se-studie-3/
Utskriftsdatum: 2020-06-05