Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Uppföljning av unga vuxna män med diagnosen Aspergers syndrom i barndomen

Deltagare: Adam Helles, Eva Billstedt, Carina Gillberg & Christopher Gillberg.

Bakgrund: Ytterst få studier har följt en grupp personer med Aspergers syndrom (AS) över tid. Klinisk erfarenhet säger oss att individer med AS har väldigt olika prognos, från individer med stora svårigheter att fungera i vardagen och som är marginaliserade i samhället till välfungerande individer som är fullt integrerade i samhället. Vi vet idag för lite om hur långtidsprognosen ser ut för individer med AS som grupp och vilka faktorer som påverkar utfallet för olika individer. Denna studie fokuserar på att besvara dessa frågor.

Metod: Vi följer upp en grupp bestående av 100 unga män som fick diagnosen AS under perioden 1985-1999. Gruppen har studerats en gång tidigare under perioden 2003-2004. Vi gör nu en förnyad bedömning av AS-diagnosen med stöd av DISCO (Diagnostic Interview for Social and Communication disorders) och ASDI (Asperger Syndrome Diagnostic Interview). Bedömningen omfattar också en begåvningsbedömning (WAIS-III), screening för ADHD-symptom (ADHD-RS) och screening för psykiatrisk komorbiditet (M.I.N.I. och BDI-II). Vidare omfattas bedömning av generell funktionsnivå (GAF), utfall med Lotters outcomekriterier, perceptuella svårigheter (Sensory Profile), livskvalitet (SF-36), exekutiva svårigheter (BADS – DEX), adaptiva färdigheter (Vineland), känsla av sammanhang (KASAM) och personlighet (TCI). Personerna intervjuas även om livssituation, relationer, arbete, utbildning och boende. Resultaten jämförs med data från barndomsjournaler och med den uppföljningsstudie som genomfördes 2003-2004.

Resultat: Studiens datainsamling är färdig och en första artikel om diagnostisk stabilitet är submitterad. När artikeln blir publicerad kommer resultaten att sammanfattas här. En andra artikel gällande den generella livssituationen hos dessa män med AS är i slutskedet av sin databearbetning och planeras att submitteras under hösten 2014. Ytterligare artiklar planeras att submitteras under 2015.
 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-07-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?