Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Öppet kliniskt försök med atomoxetinhydroklorid till vuxna med ADHD

Deltagare: Mats Johnson, Mats Cederlund, Maria Råstam & Christopher Gillberg.

Bakgrund: Atomoxetin är en etablerad behandling vid ADHD hos barn, men det finns bara ett fåtal studier som fokuserar på vuxna.

Metod: I denna studie värvades 20 individer (19-47 år), som uppfyllde DSM-IV-kriterier för ADHD, till att delta i ett öppet kliniskt försök med atomoxetinbehandling under tio veckor följt av fortsatt behandling under sammanlagt ett år för de personer som svarade på medicineringen. Efter 10 veckor uppfyllde 10 patienter kriteriet för att gå vidare med behandlingen. 6 patienter avbröt behandlingen p.g.a. biverkningar eller non-compliance (att patienten under de 10 veckorna inte följt anvisningarna för försöket) och 13 patienters medverkan avbröts innan försöket var över på grund av att effekten på ADHD-symptomen minskade (n = 6), biverkningar (n = 4), non-compliance (n = 2) eller att patienten flyttat till en annan del av Sverige (n = 1). Biverkningar som ledde till att behandlingen avbröts var aggression, deprimerad sinnesstämning, instabilt humör, förhöjda leverenzymer, förhöjt tyreoideahormon och förhöjt diastoliskt blodtryck (till 90), som var och en uppträdde i ett eller flera fall.

Resultat: Efter tio veckor hade 50% svarat på behandlingen, men endast en patient (motsvarande 5% av hela gruppen) fortsatte under ett år. Doseringen (max 100 mg) kan ha varit för låg för att nå optimal effekt. Alternativt är atomoxetin kanske inte tillräckligt effektivt (subjektivt) för att behandla ADHD-symptom hos vuxna, åtminstone om symptomnivån innan behandling påbörjas är betydande. Majoriteten av gruppen fick relativt få biverkningar, men en betydande minoritet avbröt behandlingen på grund av ogynnsamma effekter av läkemedlet.

Artiklar:

2010
Johnson, M., Cederlund, M., Råstam, M., Areskoug, B., & Gillberg, C. (2010). Open-label trial of atomoxetine hydrochloride in adults with ADHD. Journal of Attention Disorders, 13, 539-545.

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2013-01-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gillbergcentre.gu.se/forskningsomraden/gnc--studier/adhd-studier-i-goteborg/se-studie-4/
Utskriftsdatum: 2020-06-06