Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Omega-3/Omega-6-fettsyror vid behandling av ADHD: Ett randomiserat placebo-kontrollerat försök med barn och ungdomar

Deltagare: Mats Johnson, Gunnar Fransson, Sven Östlund, Björn Kadesjö & Christopher Gillberg.

Bakgrund: Omega-3-fettsyror har på senare tid rönt intresse som ett tänkbart komplement vid behandling av ADHD.

Metod: Studien utvärderade behandling med omega 3/6-fettsyror (eye q) vid ADHD, i ett randomiserat, tre månader långt, placebo-kontrollerat one-way crossover-försök, som följdes av ett tre månader långt, öppet kliniskt försök där alla fick omega 3/6. 75 barn och ungdomar (8–18 år) deltog. Utfallsmått var svårighetsgraden på skattningsskalorna ADHD Rating Scale-IV och CGI-skalan (Clinical Global Impression), som skattades av försökets forskare.

Resultat: En majoritet av försöksdeltagarna svarade inte på behandling med omega-3/6. Hos en undergrupp på 26% sågs dock en minskning av ADHD-symptomen med mer än 25% och en minskning av CGI-resultaten till nästan normala nivåer. Efter 6 månader visade 47% så stor förbättring. De som svarade positivt på behandlingen tenderade att ha den ouppmärksamma formen av ADHD i kombination med andra utvecklingsneurologiska/neuropsykiatriska störningar (ESSENCE).

Artiklar:

2009
Johnson, M., Östlund, S., Fransson, G., Kadesjö, B., & Gillberg, C. (2009). Omega-3/omega-6 fatty acids for attention deficit hyperactivity disorder: a randomized placebo-controlled trial in children and adolescents. Journal of Attention Disorders, 12, 394-401.
 

 

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2013-01-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gillbergcentre.gu.se/forskningsomraden/gnc--studier/adhd-studier-i-goteborg/se-studie-3/
Utskriftsdatum: 2020-08-13