Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Omega-3/Omega-6-fettsyror vid behandling av ADHD: Ett randomiserat placebo-kontrollerat försök med barn och ungdomar

Deltagare: Mats Johnson, Gunnar Fransson, Sven Östlund, Björn Kadesjö & Christopher Gillberg.

Bakgrund: Omega-3-fettsyror har på senare tid rönt intresse som ett tänkbart komplement vid behandling av ADHD.

Metod: Studien utvärderade behandling med omega 3/6-fettsyror (eye q) vid ADHD, i ett randomiserat, tre månader långt, placebo-kontrollerat one-way crossover-försök, som följdes av ett tre månader långt, öppet kliniskt försök där alla fick omega 3/6. 75 barn och ungdomar (8–18 år) deltog. Utfallsmått var svårighetsgraden på skattningsskalorna ADHD Rating Scale-IV och CGI-skalan (Clinical Global Impression), som skattades av försökets forskare.

Resultat: En majoritet av försöksdeltagarna svarade inte på behandling med omega-3/6. Hos en undergrupp på 26% sågs dock en minskning av ADHD-symptomen med mer än 25% och en minskning av CGI-resultaten till nästan normala nivåer. Efter 6 månader visade 47% så stor förbättring. De som svarade positivt på behandlingen tenderade att ha den ouppmärksamma formen av ADHD i kombination med andra utvecklingsneurologiska/neuropsykiatriska störningar (ESSENCE).

Artiklar:

2009
Johnson, M., Östlund, S., Fransson, G., Kadesjö, B., & Gillberg, C. (2009). Omega-3/omega-6 fatty acids for attention deficit hyperactivity disorder: a randomized placebo-controlled trial in children and adolescents. Journal of Attention Disorders, 12, 394-401.
 

 

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2013-01-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?