Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

fMRI vid anorexia nervosa

Deltagare: Monika Davidovic, Louise Karjalainen, Elisabet Wentz, Göran Starck, Malin Björnsdotter, Håkan Olausson

Bakgrund: Hjärnavbildningsstudier vid anorexia nervosa (AN) har det senaste decenniet alltmer fokuserat på funktionell magnetresonanstomografi (fMRI). Vid denna metod kan man bland annat undersöka hur hjärnan fungerar i vila (så kallad ”resting state”), hur hjärnan reagerar på olika stimuli och kognitiva uppgifter samt mäta hjärnans tjocklek.

Syfte: Att med hjälp av beröring undersöka om det finns avvikelser i de specifika kortikala nätverk som registrerar taktil perception och därmed också den subjektiva perceptionen av kroppen samt den känslomässiga bearbetningen hos individer med AN. Att mäta resting state och hjärnbarkens tjocklek.

Metod: 25 flickor /kvinnor med anorexia nervosa i åldrarna 16 – 25 år och lika många friska åldersmatchade flickor/kvinnor har inbjudits att delta. Patienterna med anorexia nervosa har rekryterats från Anorexi-Bulimimottagningen, Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus. Individerna har undersökts med fMRI och en robot har borstat samtliga individer på underarmen för att man ska kunna undersöka hjärnans reaktion på känslomässig beröring. Deltagarna har fyllt i följande formulär: Beck depression inventory (BDI), Social touch questionnaire (STQ), Hospital anxiety and depression scale (HADS), Autism spectrum quotient (AQ), Edinburgh handedness inventory (EH) och Toronto alexithymia scale (TAS-20). Alla individer i jämförelsegruppen har intervjuats med hjälp av ätstörningsmodulen i SCID-I (Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders) för att utesluta en pågående eller tidigare ätstörningsdiagnos.

Resultat: Samtliga individer har inkluderats och undersökts. Resultaten har sammanställts i form av tre manuskript, som kommer att skickas in till vetenskapliga tidskrifter.
 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2016-04-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?