Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samband mellan obesitas, ätstörningar och ESSENCE

Deltagare: Elisabet Wentz, Jovanna Dahlgren & Anna Björk.

Bakgrund: Obesitas har hos barn och ungdomar utvecklats till ett globalt folkhälsoproblem. I Sverige lider 4 % av alla ungdomar av obesitas. Det senaste decenniet har man uppmärksammat att ADHD är överrepresenterat hos både barn och vuxna med obesitas. Hos vuxna med obesitas förekommer olika former av ätstörningar, främst hetsätningsstörning, i större utsträckning än hos normalbefolkningen.

Syfte: 1) Att undersöka förekomst av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som ingår i begreppet ESSENCE (Early Symptomatic Syndromes Eliciting Neurodevelopmental Clinical Examinations), såsom ADHD, kroniska ticstillstånd, autism och motorisk klumpighet (DCD), bland barn och ungdomar med obesitas.

2) Att undersöka om ätstörningar, framför allt med impulskontrollstörning, d.v.s. hetsätning och kräkningar, är vanligare i gruppen med obesitas och ESSENCE än i gruppen med obesitas utan ESSENCE.

Metod: I samarbete med professor Jovanna Dahlgren och medicine studerande Anna Björk har 76 barn vid Obesitascentrum, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, genomgått psykiatriska skattningar med hjälp av semistrukturerad intervju (DAWBA för att undersöka ESSENCE-problematik, ätstörningar, depression), föräldraformulär (5-15 och ASSQ för att undersöka ADHD-symtom, DCD och autistiska symtom) och självskattningsformulär (EDI-C och EDE-Q – för att undersöka ätstörningssymtom). Journaler har studerats för att hitta tidigare ESSENCE-diagnoser. Föräldrarna har fyllt i ASRS, för att uppskatta förekomst av vuxen-ADHD.

Resultat: Resultat har sammanställts i form av manuskript och skickats in till vetenskaplig tidskrift.
 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2016-04-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?