Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kognition vid anorexia nervosa

Deltagare: Sandra Rydberg Dobrescu, Elisabet Wentz, Louise Karjalainen, Gunilla Paulson Karlsson & Eva Billstedt.

Bakgrund: De senaste två decennierna har intresset för den kognitiva profilen vid anorexia nervosa (AN) ökat markant. Problem med flexibilitet och svag central koherens (svårigheter i att se helheten) har noterats i flera undersökningar av vuxna med AN. Man har föreslagit att dessa kognitiva svårigheter kan utgöra endofenotypen vid AN. Samma kognitiva brister förekommer även vid autism. Tonåringar med AN är inte lika välundersökta som vuxna med AN beträffande flexibilitet och central koherens.

Syfte: Att utvärdera den neuropsykologiska profilen hos ungdomar med AN, 13-18 år, under den akuta sjukdomsfasen och efter viktuppgång samt undersöka sambandet mellan kognitiv profil, ADHD-symtom samt autistiska drag. En ålders- och könsmatchad jämförelsegrupp kommer också att undersökas.

Metod: Flickor och pojkar i åldrarna 13-18 år som är aktuella patienter på Anorexi-Bulimimottagningen, Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus, tillfrågas om deltagande. För att inkluderas i studien behöver deltagarna ha accepterats för behandling, ha AN som huvuddiagnos samt ett BMI under -2 SD.

Deltagarna får utföra neuropsykologiska tester, som mäter set-shifting (WCST – Wisconsin Card Sorting Test, Trailmaking AB) och central koherens (Reys komplexa figur, embedded figures samt figursammansättning – ett deltest i Wechslerskalorna). Deltagarna ska även utföra fyra deltest i Wechslerskalorna, som ett mått på begåvningsnivå, samt fylla i självskattningsformulär som mäter autistiska drag (AQ) och genomgå intervju gällande ADHD-symtom (ADHD-RS). Vid en ettårsuppföljning, då individerna kan förväntas ha gått upp i vikt, testas de åter med samma testbatteri.

Resultat: Samtliga individer har inkluderats och hälften har följts upp efter ett år. Resultat kommer att sammanställas i form av manuskript och skickas in till vetenskaplig tidskrift.
 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2016-04-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?