Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förekomst av autistiskt ätbeteende hos personer med anorexia nervosa

Deltagare: Louise Karjalainen, Gunilla Paulson Karlsson, Maria Råstam & Elisabet Wentz.

Bakgrund: Relativt nya forskningsrön visar att autistiska drag i barndomen kan vara en bidragande orsak till insjuknande i anorexia nervosa (AN) i tonåren. Vid kronisk AN finns en överrepresentation av bakomliggande autismspektrumtillstånd (AST). I ett tidigare arbete har doktorand Louise Karjalainen tillsammans med docent Elisabet Wentz och professor Maria Råstam utvecklat instrumentet The Swedish Eating Assesment for Autism Spectrum Disorders (SWEAA), för att systematiskt undersöka stört ätbeteende och problem kring måltider hos normalbegåvade ungdomar och unga vuxna med AST.

Metod: Syftet med den aktuella studien är att undersöka förekomst av ”autistiskt” ätbeteende hos patienter med AN och korrelera detta med förekomst av autistiska drag. Vi vill även undersöka om förekomsten av dessa ätbeteenden kvarstår då man har återfått normalvikt och bedöms vara i remission/partiell remission.
På anorexi/bulimimottagningen vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg administreras SWEAA till patienter med AN i åldrarna 15-25 år. 50 individer ska få besvara formuläret. Deltagarna med AN ska även fylla i ett formulär som rör symptom inom autismspektrum, The autism-spectrum quotient (AQ). Resultaten ska jämföras med en tidigare studie där individer med AST och en frisk jämförelsegrupp, matchade för ålder, kön och utbildning, har använt SWEAA. En grupp med nyinsjuknade patienter med AN och BMI <17.5, fyller i formulären SWEAA och AQ vid baseline och efter ett år, då de har återfått normalvikt och är i remission/partiell remission. En grupp som redan vid baseline är i remission/partiell remission fyller också i SWEAA och AQ.

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gillbergcentre.gu.se/forskningsomraden/gnc--studier/Anorexistudier-+i-G%C3%B6teborg/se-studie-4/
Utskriftsdatum: 2020-06-05