Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ätstörningar och relaterade symptom hos vuxna med autismspektrumtillstånd och/eller ADHD

Deltagare: Louise Karjalainen, Christopher Gillberg, Maria Råstam & Elisabet Wentz.

Bakgrund: Svårigheter med mat och ätande hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom autismspektrumtillstånd (AST) och ADHD är kliniskt välkänt men dåligt undersökt. I ett tidigare arbete har doktorand Louise Karjalainen tillsammans med docent Elisabet Wentz och professor Maria Råstam utvecklat ett instrument för att systematiskt undersöka stört ätbeteende och problem kring måltider vid AST.

Metod: Vi kommer att bearbeta data från ”Vuxenprojektet vid BNK” (Enheten för barnneuropsykiatri) där man mellan åren 2000 och 2006 utredde drygt 600 individer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, främst AST och ADHD. Utredningarna omfattade bedömning av psykiatrisk samsjuklighet, personlighetsstörningar, begåvningstest samt bakgrundsvariabler såsom längd, vikt och somatisk hälsa. Mer än hälften av projektets patienter utgjordes av män. En stor grupp fyllde i ett formulär om ätstörningssymptom och liknande svårigheter, The Eating Attitudes Test (EAT). Instrumentet är väl validerat för användning i kliniska populationer där man kontrollerat för axel I och axel II-diagnoser. Instrumentet lämpar sig däremot inte för screening i populationen. EAT har inte tidigare använts i studier av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Hypotesen för det aktuella projektet är att personer med AST och/eller ADHD uppvisar mer svårigheter med mat och ätande och mer traditionella ätstörningar jämfört med normalbefolkningen. Vidare antas personer med AST och ADHD i högre grad tillhöra extremändarna av normalfördelningen gällande BMI (vikt/längd2), d v s det är vanligare att dessa personer är antingen underviktiga eller överviktiga/feta. I det aktuella projektet ska Louise Karjalainen analysera data från Vuxenprojektet och undersöka relationen mellan olika neuropsykiatriska diagnoser och ätstörningar/ätstörningssymptom, begåvning, BMI och somatisk hälsa. Förekomst av personlighetsstörningar ska också relateras till graden av ätstörningssymptom.

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?