Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SWEAA -The SWedish Eating Assessment for Autism spectrum disorders - Validering och tillämpning av ett nytt självsvarsformulär

Deltagare: Louise Karjalainen, Maria Råstam & Elisabet Wentz.

Bakgrund: Prevalensen för autismspektrumtillstånd (AST) i befolkningen uppskattas idag till mer än en procent, varav majoriteten är normalbegåvade. Stört ätbeteende är kliniskt välkänt men inte välundersökt i denna grupp. Tidigare forskning har huvudsakligen inriktats på personer med AST och samtidig utvecklingsstörning. Stört ätbeteende vid AST har en stark inverkan på det dagliga livet både för individen själv och för hans eller hennes närstående. Selektivt ätande, matneofobi och pica är vanligt förekommande hos personer med AST och samtidig utvecklingsstörning. Då majoriteten av alla personer med AST inte har en samtidig utvecklingsstörning är det av stor vikt att undersöka hur svårigheterna ser ut i den normalbegåvade gruppen.

Syfte: Syftet med studien är att utveckla och validera ett instrument för att undersöka stört ätbeteende hos normalbegåvade personer med AST.

Metod: Ett webbaserat självskattningsformulär, The Swedish Eating Assessment for Autism Spectrum Disorders (SWEAA), har utarbetats baserat på klinisk expertis och en övergripande litteraturgenomgång. Formuläret har besvarats av en grupp personer med AST (utan utvecklingsstörning) (n=57; män:38, kvinnor:19), 15-25 år, och en åldersmatchad frisk jämförelsegrupp (n=31; män:15, kvinnor:16).
Valideringen har fokuserat på grundläggande psykometriska egenskaper gällande reliabilitet och validitet. En reviderad version av formuläret har erhållits. Jämförelser mellan de två grupperna samt reliabilitetstestning med avseende på test-retest har utförts.

Resultat: Resultaten indikerar acceptabla till höga värden gällande många aspekter av reliabilitet och validitet för SWEAA. Logistisk regressionsanalys visar att subskalorna Simultankapacitet och Social situation vid måltiden är de områden som bäst diskriminerar mellan AST- och jämförelsegruppen.
Slutsats: Sammanfattningsvis indikerar resultaten att SWEAA är en valid och reliabel metod för att upptäcka stört ätbeteende hos normalbegåvade personer med AST.

Artiklar

2013
Karlsson, L., Råstam, M., & Wentz, E. (2013). The SWedish Eating Assessment for Autism spectrum disorders (SWEAA)-Validation of a self-report questionnaire targeting eating disturbances within the autism spectrum. Research in Developmental Disabilities, 34, 2224-2233.


Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?