ESSENCE-Dag 1 sammanfattning

Under rubriken ”Vad säger forskningen?” arrangerade GNC den 3 juni den första av två ESSENCE-dagar på Konferenscentrum Wallenberg i Göteborg. Vid utbildningsdagen föreläste ett femtontal forskare om ESSENCE kopplat till bland annat specifika diagnoser, kön, ålder och nya behandlingsformer. Programmet inleddes med att evenemangets moderator professor Christopher Gillberg gav en presentation av begreppet ESSENCE (Early Symptomatic Syndromes Eliciting Neurodevelopmental Clinical Examinations). I denna underströks att ESSENCE inte är någon diagnos i sig utan ett paraplybegrepp som härbärgerar en rad neuropsykiatriska/utvecklingsneurologiska tillstånd som debuterar med symptom i småbarnsåren och som ofta överlappar varandra och uppträder tillsammans. Bland diagnoserna som återfinns under ESSENCE-paraplyet nämndes ADHD, SLI, DCD, IDD, ASD, TD/TS/OCD, RAD, BPS, EP/Neuromuskulära sjukdomar och PANS. ESSENCE-begreppets grundtanke kan sammanfattas som att ett problem sällan kommer ensamt – komorbiditet är regel och inte undantag. Problem relaterade till den generella utvecklingen går ofta hand i hand med andra svårigheter t ex, perception/sensorik, kommunikation/språk, aktivitet/impulsivitet, uppmärksamhet/koncentration, social interaktion/reciprocitet, humörsvängningar, och beteendeproblem. De olika diagnoserna delar gener, miljöriskfaktorer och kliniska symptom. Överlappningen/samsjukligheten återspeglas dock varken inom forskning eller i vård- och omsorgspraktiken där man istället vanligtvis förhåller sig till diagnoser som ADHD och autism som isolerade företeelser.

Bland de många föredrag som följde på introduktionsföreläsningen fanns sådana som behandlade ESSENCE utifrån aspekter som epidemiologi (Maj-Britt Posserud), neuropsykologi (Eva Billstedt), hjärnavbildning (Nouchine Hadjikhani) och kriminalitet (Sebastian Lundström). ESSENCE-begreppet relaterades av flera föreläsare till specifika diagnoser, såsom ätstörningar (Elisabet Wentz), lindrig intellektuell funktionsbegränsning (Elisabeth Fernell), PANDAS (Susanne Bejerot), epilepsi (Colin Reilly) och trotssyndrom (Björn Kadesjö). Om ESSENCE i vuxen ålder handlade två av dagens föredrag - Lena Nylanders om psykisk ohälsa hos vuxna liksom Taina Guldberg-Kjärs om ADHD hos äldre. Programmet omfattade också föredrag om nya farmakologiska och icke-farmakologiska behandlingsformer vid ADHD (Mats Johnson) såväl som vid ESSENCE-relaterade tillstånd mer generellt (Christopher Gillberg).

ESSENCE lyftes fram som ett folkhälsoproblem som drabbar minst 10 % av skolbarn och som för många medför stora svårigheter även upp i vuxen ålder (t ex misslyckande i skolan, anpassningsproblem, mobbning och socialt utanförskap, drogbruk, psykiatrisk sjuklighet, antisocial livsstil och kriminalitet). Vikten av att ta föräldrars oro på allvar, att utreda och följa upp liksom att kunna erbjuda individuellt anpassat stöd underströks. Ett genomgående tema för talarna var förespråkandet av ESSENCE-mottagningar med ESSENCE-team (bestående av psykologer, läkare specialpedagoger och logopeder) där kompetens samlas på ett ställe och där kedjan utredning, diagnostisering, insatser och uppföljning samordnas i en och samma regi.

Foto (Gillberg) : Magnus Gotander

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-06-09