Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

PANDAS

Begreppet PANDAS är en förkortning för Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal infections. Det beskrevs för första gången av forskare (Susan Swedo och kollegor) vid det amerikanska institutet för mental hälsa (National Institute of Mental Health, förkortat NIMH) under tidigt 1990-tal. De fann att vissa barn, i direkt anslutning till en virus- eller bakterieinfektion, drabbades plötsligt och dramatiskt av tics och/eller symtom på tvångssyndrom/OCD (Obsessive Compulsive Disorder), vilket därmed antydde att symtomen uppstod som reaktion på en infektion.

Forskarna fokuserade på streptokockinfektioner, eftersom det sedan tidigare funnits andra kända sjukdomar med anknytning till dessa bakterier (reumatisk feber och Sydenhams chorea). Reumatisk feber är en inflammatorisk sjukdom som påverkar hjärtat, lederna, huden och hjärnan. Sydenhams chorea är ett neurologiskt tillstånd som förekommer inom en subgrupp av barn med reumatisk feber. Den karaktäriseras av oregelbundna ofrivilliga rörelser av armar och ben, bål, och ansiktsmuskler. Båda sjukdomarna tros orsakas av korsreaktivitet mellan antikropparna och kroppsorganen.

Det typiska förloppet för PANDAS är abrupt, dramatisk debut av OCD och/eller tics, som når sin kulmen inom 24-48 timmar, och därefter ett episodiskt förlopp med plötsliga återfall. Det är vanligast bland prepubertala barn. Andra symtom förekommer ofta: ADHD-liknande symtom, svår ångest (eller separationsångest), irritabilitet, raseriutbrott, känslighet för ljud eller ljus, sekundär enures, påtaglig regression i fråga om utvecklingsnivå och handskrift/ritande.

Diagnosen är klinisk och baseras på symtom snarare än lab-tester. Neurologisk utvärdering bör göras för att exkludera Sydenhams chorea och reumatisk feber. För att upptäcka förekomst av beta-hemolytiska streptokocker är det viktigt med en noggrant utförd svalgodling. Lab-tester kan stödja diagnosen.

Forskare på NIMH utarbetade 2010 nya diagnostiska kriterier som fokuserade mer på symtombilden och inkluderade även andra infektioner än bara streptokockinfektioner. PANDAS-kriterierna modifierades för att beskriva PANS (Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndrome), vilket inbegriper hela gruppen av akut debuterande OCD-fall. Symtom skall enligt dessa kriterier inte kunna förklaras bättre av något annat känt neurologiskt eller medicinskt tillstånd, såsom Sydenhams chorea, systemisk lupus erythematosus, Tourettes syndrom, m.fl. Följande undersökningar kan vara nödvändiga: MRT, lumbalpunktion, eller EEG i vissa fall. Lab-tester kan krävas för att avgöra om det finns en pågående infektion eller immunologisk dysfunktion.

Behandling
Forskning på behandling av PANDAS visar att en enkel antibiotika-kur har goda utsikter att avlägsna eventuella streptokockinfektioner i halsen och därmed förbättra PANDAS-symtomen. Om svalgodlingen är negativ, bör man leta efter ockulta (dolda) streptokockinfektioner i andra delar av kroppen. Långtidsantibiotika kan övervägas för att förebygga återfall.

I och med att PANS fortfarande är ett relativt nytt koncept, finns ännu inga behandlingsstudier tillgängliga för att ge vägledning om effektivaste möjliga insatser, men behandling av infektionen kan förbättra PANS-symtomen.

Barnets OCD-symtom kan även förbättras av KBT och/eller lågdos av antidepressiva mediciner (SSRI).
Behandling med IVIG (intravenöst immunglobin) är för närvarande reserverad för svåra fall. Just nu pågår en studie i NIMH:s regi för att testa säkerheten och effektiviteten av IVIG-behandling för OCD hos barn med PANDAS.

Steroider är inte som regel rekommenderade i behandling av PANDAS, i och med rapporter om försämring av tics och andra symtom efter behandling. De kan dock underlätta för läkaren att avgöra om IVIG-behandling kan förväntas hjälpa, eftersom s.k. "steroidrespons" ger en god indikation om att immunbaserade terapier positiv effekt.

Av Mats Johnson
 

 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2015-08-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?