Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa (AN) är en av de allvarligaste psykiatriska sjukdomar som kan drabba en tonåring. Såväl den psykiska som den kroppsliga hälsan är påverkad och i svåra fall kan sjukdomen vara dödlig. AN utmärks av att personen är underviktig. Man har en intensiv rädsla för att gå upp i vikt och en störd kroppsuppfattning, vilket innebär att man uppfattar sig som tjock trots att man är underviktig. Flickor med AN, som kommit in i puberteten, kan bli av med sina menstruationer. AN, som är latin och betyder ”nervös aptitlöshet”, förekommer oftare hos flickor jämfört med pojkar. Knappt en procent av alla tonårsflickor insjuknar i AN, vilket är tio gånger vanligare än förekomsten hos tonårspojkar. Orsaken till AN anses vara multifaktoriell, dvs det finns flera bakomliggande orsaker såsom biologiska, psykologiska och sociokulturella faktorer som bidrar till insjuknandet.

Frekvens
Anorexia nervosa (AN) drabbar minst 0,3 % av alla flickor/kvinnor. Det är tio gånger vanligare att flickor och kvinnor får AN jämfört med pojkar och män. Den vanligaste åldern för insjuknande i AN är 14 till 19 år.

Orsaker
Att en person insjuknar i AN har inte bara en förklaring utan man talar om att orsaken är multifaktoriell, där biologiska, psykologiska och sociokulturella faktorer spelar in. När det gäller biologiska faktorer finns bland annat en genetisk belastning. Bantning är en förutsättning för att man ska kunna utveckla AN. Bantning är ett mycket vanligt fenomen i det västerländska samhället och mer än hälften av alla kvinnor ägnar sig någon gång åt bantning. Puberteten är en kritisk period för att utveckla AN. Kroppens former ändrar sig då markant, framför allt för flickor. Andelen kroppsfett ökar och det kan märkas i form av att man får större bröst, lår och rumpa. Tonårsflickan måste omvärdera sin kroppsform och självbild. Det västerländska skönhetsidealet innebär att man ska ha en smal kropp. Därför är AN vanligare i västvärlden. I vissa grupper är pressen extra stor att vara smal. Det gäller bl a fotomodeller, balettdansare och inom vissa idrotter. Tidigare trodde man att det fanns ett speciellt familjemönster bland AN-familjerna. Senare års forskning har inte kunnat belägga en sådan föreställning. Personer med AN är ofta perfektionister och det handlar många gånger om att personen sätter en väldig press på sig själv att vara perfekt. Många har haft en negativ självbild i barndomen och autistiska drag med svårigheter att samspela med jämnåriga kan ha funnits tidigt.

Kärnsymptom
• Viktnedgång eller utebliven viktuppgång om man fortfarande håller på att växa.
• En oerhörd rädsla att gå upp i vikt trots att man väger för lite.
• Störd kroppsuppfattning, d.v.s. man tror att man är tjock trots att man är avmagrad.

Ofta associerade egenskaper
Psykiska symptom: koncentrationssvårigheter, nedstämdhet, irritabilitet och social tillbakadragenhet. Personen är tvångsmässig kring mat och ätande, men har trots ett litet matintag kvar sin aptit. Ångest i samband med måltider är ett stort problem. Andra psykiska störningar kan förekomma samtidigt som AN och vanligast är depression, tvångssyndrom, fobier, paniksyndrom och generaliserat ångestsyndrom. Personlighetsstörningar är också vanligt vid AN och utmärks ofta av en orolig och ängslig läggning.

Kroppsliga symptom: Låg produktion av könshormon medför en nedsatt könsdrift. Låg ämnesomsättning gör att kroppstemperaturen sjunker och en speciell behåring, så kallat lanugohår bildas för att behålla kroppsvärmen. Håret på huvudet blir sprött och riskerar att falla av. Balansen av salter i blodet kan rubbas och kan leda till hjärtrytmrubbningar. Förlångsammad hjärtrytm och lågt blodtryck är vanligt. Personen med AN lider oftast själv mest av besvär från mag-tarmkanalen. Man lider ofta av tidig mättnadskänsla, uppblåsthet, förstoppning och buksmärtor. Uppblåstheten och förstoppningen gör att personen med AN upplever sig ha ”stor mage”. Om personen ägnar sig åt kräkningar för att gå ned i vikt kan det leda till inflammation i matstrupen och emaljskador på tänderna. I skelettet kan man utveckla benskörhet, vilket i sin tur ökar risken för benbrott och skador på ryggkotorna.

Behandling
Vid AN hos tonåringar har man vetenskapliga bevis för att familjebaseradterapi har god effekt. Under terapin har föräldrar och tonåringen både gemensamma och separata möten med terapeuten. Den första målsättningen i terapin är att se till att ungdomen går upp i vikt. När man uppnått normalvikt kan man jobba med orsakerna till varför man insjuknade i AN.

Andra vanliga ätstörningar är bulimia nervosa (BN) och hetsätningsstörning. BN förekommer hos cirka 1 % av befolkningen. Det är cirka 10 gånger vanligare med BN bland kvinnor jämfört med män. Det är främst kvinnor i åldersgruppen 20-24 år som riskerar att få BN. Symptomen vid BN är återkommande hetsätningsepisoder, i genomsnitt 1 tillfälle i veckan. Samtidigt ska man ägna sig åt så kallad självrensning, d.v.s. självframkallade kräkningar eller missbruk av laxermedel för att undvika att gå upp i vikt p.g.a. hetsätningen. Självbilden är starkt förknippad med kroppsform och vikt.

Hetsätningsstörning förekommer hos 3,5% av kvinnor och 2% av män. Vid hetsätningsstörning ägnar man sig inte regelbundet åt självrensning. Många personer blir därför överviktiga.

Av Elisabet Wentz


 

 

Anorexia nervosa

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-08-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?