Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tvillingmetodik

Tvillingmetodologi gör det möjligt att utröna om genetiska effekter påverkar den faktor man vill undersöka. Ett vanligt missförstånd är att tvillingforskning baserar sig på enäggstvillingar som blivit separerade vid födseln och sedan växt upp i olika familjer. Även om det är sant att studier kan utföras på detta sätt så är separation ett extremt ovanligt fenomen, och det är uppenbarligen omöjligt att iscensätta sådana studier. Verklighetens tvillingstudier ser mycket annorlunda ut och baserar sig på hur lika individer inom ett tvillingpar är varandra. Det finns enäggstvillingar (här kallade MZ, från ordet monozygotisk) och tvåäggstvillingar (här kallade DZ, från ordet dizygotisk). MZ-tvillingar är genetiskt identiska medan DZ-tvillingar i genomsnitt delar 50% av sina gener. Sedan jämförs inomparskorrelation, d.v.s. hur lika MZ- respektive DZ-tvillingar är på den faktor man vill mäta. Om MZ-tvillingar är mer lika varandra än DZ-tvillingar implicerar detta genetiska effekter. Via statistiska metoder går det sedan att kvantifiera styrkan på detta samband.

Via tvillingmetodologi kan man även avgöra huruvida samsjuklighet mellan två (eller flera) tillstånd beror på genetiska eller miljömässiga effekter. Om man vill veta varför tillstånd X och Y samvarierar så kan man mäta styrkan på sambandet på tillstånd X i den ena tvillingen och på tillstånd Y i den andra och sedan jämföra om sambandet skiljer sig åt mellan MZ- och DZ-tvillingar. Om sambandet är starkare hos MZ-tvillingar implicerar detta att det finns gemensamma genetiska effekter som påverkar båda tillstånden.

Resultaten från tvillingforskning baserar sig på stora grupper (ofta tusentals) av individer, varför resultaten enbart skall tolkas på en gruppnivå och aldrig på individnivå. Dock studeras ibland diskordanta (enbart en tvilling uppvisar tillståndet) MZ-tvillingar och då kan slutsatser dras på individnivå. Denna skrift är enbart en kort introduktion till ett stort forskningsområde. Den som är intresserad av tvillingforskningens olika metoder samt styrkor och svagheter kan vända sig till Plomin (2008) eller Neale (2003).

Av Sebastian Lundström


 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-08-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?