Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar vid cerebral pares

Cerebral pares (CP) är ett samlingsnamn för skador på den omogna hjärnan som ger motoriska funktionsnedsättningar, alltså påverkar rörelse och kroppshållning. De flesta skador sker under graviditeten eller kring förlossningen, men CP inbegriper även hjärnskador upp till 2 års ålder. CP drabbar drygt 2 av 1000 levande födda barn och är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn. CP finns av flera typer – bilateral spastisk, unilateral spastisk, dyskinetisk och ataktisk – med olika neurologisk påverkan och rymmer också hela spektrat från endast lindriga rörelsehinder till avsaknad av viljemässig motorik.

Vid CP är det vanligt med andra funktionsnedsättningar än den motoriska. Mer än hälften har också funktionsnedsättning inom ett eller flera andra områden, exempelvis utvecklingsstörning och synnedsättning. Medvetenheten och kunskapen om detta har vuxit på senare år. I den senaste definitionen av CP från 2005 lyfts även störningar av sensorik, kognition, kommunikation, perception, beteende samt epilepsi fram. Ibland är det andra funktionsnedsättningar än den motoriska som ger de största begränsningarna. Från epidemiologiska studier, bland annat inom det västsvenska CP-panoramat, är det visat att ju svårare rörelsehindret är desto vanligare är det med andra funktionsnedsättningar. Sannolikt avspeglar detta omfattningen av den underliggande hjärnskadan.

Det finns studier som visar att det är vanligare med autismspektrumtillstånd och ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) vid CP. Detta är också vår kliniska erfarenhet. Men kunskapen om hur vanligt det är saknas. Vi vill öka kunskapen genom att studera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hos en grupp barn med CP i Västsverige. För barn med CP är det viktigt att alla svårigheter identifieras så att rätt hjälp och stöd kan ges.

Av Magnus Påhlman

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-08-04