Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ickeverbala inlärningssvårigheter (NLD för Nonverbal Learning Disability)

Begreppet ickeverbala inlärningssvårigheter (NLD för Nonverbal Learning Disability) inkluderande svårigheter med social perception och omdöme lanserades av Johnson och Myklebust (1976). Svårigheter med problemlösning (exekutiv funktion), visuospatial inlärning, minne, taktila/motoriska färdigheter, matematiska svårigheter samt svårigheter med social kommunikation och ömsesidighet är de centrala symptom som man ser vid NLD (Rourke, 1989). Utantilliinlärning, korrekt språkbruk, verbala associationer och allmän verbal förmåga är ofta välutvecklade.

NLD definieras också ofta på basen av signifikant lägre performance IQ (PIQ) än verbal IQ (VIQ) på begåvningstest. Ojämn begåvning indikerar inte sällan problem i den generella utvecklingen, t.ex. påverkas ofta inlärningsförmågan. Jämn begåvning innebär i allmänhet välintegrerade funktioner och förmåga att automatisera, dvs. att snabbt ha tillgång till sina olika förmågor i skiftande situationer.

Forskare har rapporterat överlappning mellan Aspergers syndrom (AS) och NLD. Detta baserade sig på att individer med AS ofta har signifikant högre VIQ än PIQ. Denna ojämnhet i begåvningen har nästan kommit att ses som synonymt med NLD. Andra forskare har visat att båda grupperna har svårigheter med social kommunikation och ömsesidighet, ickeverbal kommunikation, pragmatik, visuospatial problemlösning samt och mera generellt med exekutiva funktoiner.

NLD är inte en vedertagen neuropsykiatrisk diagnos (finns t ex inte i DSM-systemet eller ICD), men används ändå ofta som en sammanfattande term i det vardagliga kliniska arbetet och – i mera begränsad omfattning – i forskning.

Av Bibbi Hagberg
 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-08-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?