Behandling som ej bygger på centralstimulantia vid ADHD

ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) karakteriseras av kärnsymptomen koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet och impulsivitet. Diagnosen definieras i den amerikanska psykiaterföreningens diagnosmanual DSM-IV. Studier från många länder visar att ADHD förekommer hos ca 3-7% av barn och ungdomar. Man räknar med att 50-60% av dem har kvar diagnosen i vuxen ålder. Komorbiditet (associerade tillstånd) är mycket vanligt vid ADHD, t.ex. motoriska koordinationssvårigheter (kombinationen av ADHD + motoriska svårigheter beskrivs med diagnosen DAMP), trotssyndrom, ångest, depression. Olika former av behandling har provats sedan många år tillbaka, och under de senaste årtiondena har effekten av medicinering med centralstimulantia (Amfetamin, Metylfenidat) och atomoxetine undersökts i hundratals placebo-kontrollerade studier, som har visat god effekt på ADHD-symptom och på resultat i skolarbete. Studier av andra typer av behandling har däremot varit få.

Detta forskningsprojekt syftar till att utvärdera effekterna av andra behandlingar för ADHD än centralstimulantia. Projektet består av kliniska prövningar av olika former av långtidsbehandling för ADHD hos barn, ungdomar och vuxna, och avser undersöka vilka behandlingar som ger störst förbättring av ADHD-symtom och funktionsförmåga. Följande studier ingår bl.a.:

Johnson, M., Östlund, S., Fransson, G., Kadesjö, B., & Gillberg, C. (2009). Omega-3/omega-6 fatty acids for attention deficit hyperactivity disorder: a randomized placebo-controlled trial in children and adolescents. Journal of Attention Disorders, 12, 394-401.

Johnson, M., Cederlund, M., Råstam, M., Areskoug, B., & Gillberg, C. (2010). Open-label trial of atomoxetine hydrochloride in adults with ADHD. Journal of Attention Disorders, 13, 539-545.

Johnson et al. Open-label trial of Collaborative Problem Solving, a family training method for treatment of oppositional-defiant disorder in ADHD (submitted).

Studierna fokuserar på resultat av lång tids behandling av ADHD, ett område som hittills varit understuderat. I avhandlingen jämförs resultaten och metodiken i studierna, som representerar olika typer av studiedesign (randomised controlled trial (RCT), case-control study), och studierna jämförs också med vad som tidigare gjorts inom detta forskningsfält.

Av Mats Johnson

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2014-08-04