Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gunilla Westman Andersson

Sammanfattning

- Medicine doktor
- Masterexamen i specialpedagogik
- Universitetslektor i specialpedagogik

 


 Forskningsintressen

- Diagnosprocessen i samband med utredning av små barn med misstänkta ESSENCE-problem – med fokus på det specialpedagogiska perspektivet
- Stöd till föräldrar och lärare
- Könsaspekter och ESSENCE
- Specialpedagogiskt stöd i förskola/skola för barn/elever med ESSENCE-problem (Läs mer om Observation av barn i förskolemiljö)

 


Karriär

Gunilla arbetar för närvarande som lektor i specialpedagogik vid Institutionen för Pedagogik och Specialpedagogik (IPS) vid Göteborgs universitet. Hon undervisar inom speciallärar-/specialpedagogprogrammet, fristående kurser på grund- och avancerad nivå med fokus på ESSENCE, samt inom förskollärarprogrammet. Hon ingår även i en forskargrupp vid IPS som fått i uppdrag av Skolverket att utvärdera Skolverkets kompe¬tens¬¬utvecklingsinsats Specialpedagogik för lärande (SFL). Hon ger dessutom föreläsningar i olika sammanhang utanför universitetet och har också medverkat vid konferenser i Sverige och andra länder.

Gunilla började mitt arbetsliv som förskollärare i olika verksamheter inom förskolan. Första åren efter examen var hon verksam som specialpedagog inom både förskola och skola, samt inom barn- och ungdomshabiliteringen. Mellan åren 2001–2017 arbetade hon med utredningar av misstänkta ESSENCE-problem vid Enheten för barnneuropsykiatri (BNK) i Göteborg. Det var även under de åren som hon gjorde sin forskarutbildning och disputerade vid Gillbergcentrum (GNC). Utöver det har hon även deltagit i projektet ”Insatser för små barn med autism – kunskap, metodutveckling och bemötande ur ett delaktighetsperspektiv”. Föräldrautbildning samt utbildning till förskolepersonal utarbetades då vid BNK. Projektet finansierades genom Allmänna Arvsfonden och projektledare var Carmela Miniscalco och Björn Kadesjö.

Gunillas avhandling fokuserade på utredning av förskolebarn, diagnostik, könsaspekter, samt föräldrars upplevelser i samband med utredning av små barn.

En postdok genomfördes vid GNC med fokus på stöd och utbildning till föräldrar och förskolepersonal.
 


Nyckelord

ESSENCE | autism | förskola | specialpedagogik | föräldrastöd | handledning | lärare | observation

 


Utbildning

-Medicine doktorsexamen
- Masterexamen i specialpedagogik
- Specialpedagogexamen
- Förskollärarexamen

 


Språk

Svenska | Engelska

 


Kontakt

gunilla.andersson@gu.se

 


Blogginlägg av Gunilla Westman Andersson

 

Syskon till barn med autism – hjältar med egna behov [12 februari april 2019]

Hallå barnet! [12 juni 2018]

Specialpedagog i sjukvården – JA TACK! [3 oktober 2017]

”Tillsammans är vi starka”… eller bara var och en för sig? [25 april 2017]

Publikationer

2017

2014

2013

2012

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2019-10-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?