Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Världsledande forskare föreläser om ätstörningarnas myter

Nyhet: 2014-09-04

Ogrundade myter om orsaker till och behandlingar mot sjukdomar kan hämma både vetenskapen och den allmänna förståelsen kring många sjukdomar. Det gäller inte minst kring ätstörningar. Det menar världsledande forskaren Cynthia Bulik som den 12 september föreläser vid Gillbergcentrum.

Den 12 september gästar Cynthia Bulik Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet som huvudtalare vid Gillbergcentrums årliga Birgit Olsson-föreläsning. Cynthia Bulik är professor vid University of North Carolina, USA, och är med över 450 publicerade vetenskapliga artiklar en av världens ledande experter på ätstörningar.

I sin föreläsning diskuterar Cynthia Bulik de mest spridda myterna om anorexia, buliemi och hetsätning - och motbevisar dem sedan med hjälp av högkvalitativa forskningsrön, med särskilt fokus på genetiska faktorer.

– Upptäckter inom genetik och neurovetenskap har ackumulerat starka bevis för ätstörningarnas biologiska grunder, vilket i sin tur lett till att nya behandlingsmetoder utvecklats som ger goda resultat för individer i alla åldrar. Bakom ätstörningar står både genetiska och miljömässiga faktorer, och den riktning forskningen nu tar kommer att förändra hur världen förstår ätstörningar, säger Cynthia Bulik.

Birgit Olsson-föreläsningen arrangeras 12 september kl 14.00 i Wallenbergs konferenscenter, Medicinaregatan 20A, Göteborg.

Kontakt:
Elisabet Wentz, Gillbergcentrum, Göteborgs universitet
031-342 5982
0707-181666
elisabet.wentz@gnc.gu.se
 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2016-12-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?