Depression vanligt bland unga vuxna med Asperger

Nyhet: 2012-01-26

Nästan 70 procent av unga vuxna med Aspergers syndrom har haft tidigare depressioner. Det är viktigt att den psykiatriska vården är uppmärksam på denna vanliga samsjuklighet, så att personerna får rätt behandling. Det visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Doktoranden Tove Lugnegård kan i sin avhandling vid Göteborgs universitet visa att depressioner och ångesttillstånd är mycket vanligt bland unga vuxna med Aspergers syndrom. Omkring 70 procent av de unga vuxna med Aspergers som ingick i studien hade haft minst en tidigare depression, och så många som hälften hade haft upprepade depressioner – ett anmärkningsvärt resultat med hänsyn till att medelåldern i gruppen bara var 27 år.

Viktigt för psykiatrivården

– Resultaten innebär att det är viktigt att den psykiatriska vården har ögonen öppna för depressionssymptom bland unga med autismspektrumtillstånd. Detta gäller såväl mottagningar där autismutredningar görs som inom allmänpsykiatri. Depression och ångest kan vara svårare att upptäcka hos personer med autismspektrumtillstånd beroende på att mimik och kroppsspråk ofta inte är lika lätt att avläsa och personerna kan ha svårare att beskriva hur de mår inombords. Dessutom är det viktigt att ta reda på mer hur man kan förebygga depressioner i denna grupp, säger Tove Lugnegård.

En tredjedel har ADHD

Avhandlingen, som handletts av professor Christopher Gillberg, visar också att omkring en tredjedel av personerna med Aspergers syndrom även har ADHD, vilket stämmer överens tidigare studier.

I avhandlingen ingår dessutom resultat från en större forskningsstudie, som jämfört personer med Aspergers syndrom med personer som lider av schizofreni. Resultaten visar att symtomen kan se likartade ut: personer med schizofreni och personer med Aspergers syndrom uppvisar båda autistiska drag, och förmågan att tolka sociala samspel var lika nedsatt vid schizofreni som vid Aspergers syndrom.

Schizofreni och Aspergers liknar varandra

Samtidigt hade ingen av de 54 personer som ingick i studien schizofrenidiagnos, och bara två av dem hade haft någon form av psykossjukdom.

– Det verkar alltså som att personer med schizofreni och personer med Aspergers syndrom är mer lika varandra i både avseende autistiska drag och social kognition än vad man tidigare trott, säger Tove Lugnegård.

Avhandlingen "Asperger syndrome and schizophrenia: psychiatric and social cognitive aspects" försvaras vid en disputation vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, fredagen 3 februari k.13.00.
Länk till avhandling: http://gupea.ub.gu.se/handle/2077/28002

Kontakt:
Tove Lugnegård, doktorand vid Gillbergcentrum, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
tove.lugnegard@liv.se

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se