Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gillbergcentrum inrättas vid Sahlgrenska akademin

Nyhet: 2010-10-26

Nyligen togs beslutet att ett Gillbergcentrum för neuropsykiatri och utvecklingsneurologi ska bildas vid Sahlgrenska akademin. Det ska verka för forskning och utveckling rörande bland annat autism, ADHD och anorexia nervosa hos barn och ungdomar.

Gillbergcentrum vid Sahlgrenska akademin ska utgöra en plattform för att bedriva forskning med utveckling och etablering av nya undersöknings-, utrednings- och behandlingsmetoder, inom neuropsykiatri- utvecklingsneurologi inklusive bland annat autism, ADHD och anorexia nervosa.

Christopher Gillberg ska leda den vetenskapliga verksamheten tillsammans med föreståndaren för centrumbildningen, vilken blir innehavaren av den nyinrättade Birgit Olssons lektorat/professur i neuropsykiatri. Verksamheten finansieras till stora delar med hjälp av medel från Birgit och Sten A Olssons Stiftelse för forskning kring psykiska handikapp.

– Tillskapandet av Gillbergcentrum innebär ett erkännande av betydelsen av neuropsykiatriskt forsknings- och utvecklingsarbete vid Göteborgs universitet med allt vad det innebär av ökad fokusering på patientgruppernas behov av bättre förståelse, bättre behandling och mera tydlig strategisk satsning på klinisk och basal forskning inom området, säger professor Christopher Gillberg vid Sahlgrenska akademin.

Agneta Holmäng är prefekt för institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin, där Gillbergcentrum kommer att placeras. Hon anser att Gillbergcentrum har alla förutsättningar för att bli en etablerad och permanent centrumbildning. Men en internationell utvärdering kommer att ske efter fyra år som då naturligtvis kan påverka hur centrumet skall arbeta vidare.

– Denna satsning innebär fortsatt utveckling och etablering av nya undersöknings-, utrednings- och behandlingsmetoder, inom neuropsykiatri och utvecklingsneurologi inklusive bland annat autism, ADHD och anorexia nervosa, som är till stort gagn för patienterna. För Sahlgrenska akademins del innebär det att ett strategiskt mycket viktigt område, där Christopher Gillbergs forskning inom barn- och ungdomspsykiatri har varit internationellt ledande under många år, nu får en plattform för att fortsätta att framgångsrikt utvecklas, säger Agneta Holmäng.

FAKTA GILLBERGCENTRUM
Gillbergcentrum ska aktivt arbeta för återväxten av forskare inom området, med fokus på en fördubbling av antalet doktorander, disputationer och post-docs i ämnesområdet barn- och ungdomspsykiatri inom en femårsperiod. Redan etablerade samverkansprojekt ska byggas ut med andra lärosäten nationellt och internationellt. Det kommer också att verka för att sprida forskningsresultat, exempelvis genom samarrangemang av internationella kongresser. Personalen kommer att bestå av flera personer från olika avdelningar inom institutionen för neurovetenskap och fysiologi samt från institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin. Exempel på externa samarbetspartners är Karolinska Institutet, University College London, Glasgow University och Bergens universitet.

För mer information kontakta:
Christopher Gillberg, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Sahlgrenska akademin, telefon 031-340 59 70, e-post:christopher.gillberg@pediat.gu.se

 

 

AV:
031-786 38 69, 0760-24 82 70

sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?