Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FRÅGA 3

FRÅGA:

Hej jag har en dotter på 14 år med medfött hydrocefalus. Hon fick shunt när hon var 3 veckor.
Vi misstänker starkt att hon har både ADHD och Asperger.
Hur vanligt är det med komplikationer efter detta?

SVAR:

Medfödd hydrocefalus är ett tecken på en underliggande missbildning i centrala nervsystemet. Hydrocefalus kan också utvecklas efter t ex hjärnblödning eller infektion under nyföddhetsperioden. Orsaken spelar en viss roll, men det är betydligt vanligare med ADHD och Asperger (som ju är en form av autism) vid hydrocefalus oavsett orsak. Det kan även förekomma andra samtidiga funktionsnedsättningar, t ex intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning.
Det har gjorts, och görs nu nya, bra undersökningar av hydrocefalus hos barn i Västsverige. Vid dessa har så många som 2/3 uppvisat olika beteendeproblem (på föräldrars skattning). Omkring 1/3 av alla har rapporterats ha uppmärksamhetsproblem och hyperaktivitet (symtomområden vid ADHD). Autism har hittats hos 13%, och autistiska symtom hos fler, 23%. Sannolikt skall dessa siffror ses som en undre gräns. Så ja, ADHD och autism är vanligt vid hydrocefalus.

MAGNUS PÅHLMAN
 

Sidansvarig: Anna Spyrou|Sidan uppdaterades: 2017-10-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?