Taina Guldberg-Kjär, postdoc vid Gillbergcentrum, söker finansiärer till sitt projekt 'ADHD eller demens'.

Nyhet: 2014-12-09

Läs om ADHDFund, som finansierar patientnära forskning inom ADHD-området, och om hur bidrag till ADHDFund kan användas till Taina Guldberg-Kjärs forskning.

ADHDFund
ADHDFund är den första riktiga gräsrotsfinansierade fonden för internationell ADHD-forskning. ADHDFund startades av den holländska psykiatrikern Sandra Kooij.

ADHDFund är en oberoende fond som:
• tar emot bidrag till ADHD-forskning
• sammanför idéer och önskemål om forskningsämnen från personer med ADHD, ADHD-forskare och andra intresserade personer
• rekryterar personer med ADHD som vill delta i ADHD-studier
• belönar alla bidragsgivare genom att dela med sig av forskningsresultat. Via ADHDFund, en internationell, interaktivt sammansatt grupp av personer med ADHD och ADHD-forskare, utvecklas, initieras, finansieras och förverkligas patientdriven forskning kring ADHD.

Varför ADHDFund?
Behovet av mer patientorienterad forskning vid ADHD är brådskande, men är svår att bedriva på grund av det svåra finansiella läget i västvärlden.

Forskning som finansieras av ADHDFund är totalt oberoende av läkemedelsindustrin. Bidrag ges av patienter, forskare och deras nätverk. De som ger bidrag bestämmer forskningens inriktning. Om du själv har ADHD, och har idéer om ett visst forskningsämne, kontakta ADHD-forskare och bidra till att göra din forskningsidé möjlig genom att ge ett bidrag. Forskare kommer att följa patienternas önskemål om de önskar finansiering. Den här typen av förstärkning och delaktiggörande av personer med ADHD är ett helt nytt grepp inom psykiatrin.

ADHD eller Demens
(forskningsprojekt som leds av filosofie doktor Taina Guldberg-Kjär)
ADHD är för många ett livslångt tillstånd. På de äldrepsykiatriska öppenvårdsmottagningarna finns ett stort behov av att förbättra metoder för att skilja ADHD-problematik från andra psykiatriska tillstånd inklusive demens. Vi vet idag att många äldre som i sin barndom upplevde att de hade ADHD fortfarande uppvisar tecken på ADHD-symtom, tecken som är möjliga att upptäcka och diagnostisera även i denna åldersgrupp.

En förbättrad förståelse av ADHD hos äldre i den kliniska verksamheten behövs för att kunna erbjuda såväl förbättrad diagnostik som behandling i syfte att kompensera, lindra och stärka fungerandet och deltagandet i det dagliga livet. Med ditt bidrag till ADHDFund kan du hjälpa oss att undersöka 200 nyremitterade patienter. De som får ADHD-diagnos kommer i en separat studie också erbjudas behandling med syfte att dessa individer ska få ett bättre liv. Genom att trycka på länken kan du se en informationsfilm och forskningsprojektet.

AV: Anna Spyrou