Nouchine Hadjikhani får Life Watch Award

Nyhet: 2016-06-03

Professor Nouchine Hadjikhani vid Gillbergcentrum (GNC) har tilldelats Niclas Öberg Foundation Life Watch Award på 300 000 kronor. Priset delas ut till en framstående forskare inom autismområdet. Det är fjärde gången som priset tillfaller en forskare vid GNC. Nouchine är en världsledande forskare inom bl a funktionell hjärnavbildning vid autism och relaterade tillstånd. Bland annat har Nouchine visat att personer med autism har “normala” reaktioner på andra människors lidande (vilket man tidigare trott att de inte har), och att vissa hjärnfunktioner förbättras när unga människor med autism behandlas med ett läkemedel som påverkar kloridhalten i nervceller. Båda dessa studier kan komma att få mycket stor betydelse för det vardagliga omhändertagandet och den medicinska behandlingen vid autism.

AV: