Maria Råstam Bergström utsedd till gästprofessor vid Gillbergcentrum

Nyhet: 2016-08-09

Maria Råstam Bergström är läkare och senior professor vid Lunds universitet. År 2015 utnämndes hon till gästprofessor vid Gillbergcentrum.

Maria Råstam Bergström läste medicin vid Göteborgs universitet och tog sin läkarexamen 1980. Tio år senare, 1990, lade hon fram sin avhandling “Anorexia nervosa in Swedish urban teenagers”, vid Göteborgs universitet med professor Christopher Gillberg som handledare. Avhandlingen redovisar en populationsstudie av anorexia nervosa med tonårsdebut i Göteborg. Prevalensstudien är ofta citerad tack vare ett mycket gediget och rigoröst screeningförfarande. Individerna med tonårsanorexia nervosa, deras matchade friska jämförelsepersoner och samtliga mödrar undersöktes/intervjuades ingående och i avhandlingen ingick förutom prevalensstudien arbeten gällande premorbid sjuklighet, personlighet, samsjuklighet samt analys av kromosomer och peptider i urin. Avhandlingen rönte stor uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser och professor Råstam bjöds in att föreläsa om sin imponerande epidemiologiska studie av tonårsanorexia nervosa både nationellt och internationellt.

Maria Råstam Bergström blev docent vid Göteborgs universitet 1996. År 2008 tillträdde hon professuren i barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet. Tjänsten har varit förenad med en överläkartjänst i barn- och ungdomspsykiatri i Region Skåne. Sedan 2016 är hon senior professor vid samma universitet. Kliniskt har Maria Råstam arbetat som överläkare vid Enheten för barnneuropsykiatri (BNK), Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg under perioden 1992 till 2008. Under perioden 2000 till 2006 ansvarade hon för det prestigefulla Vuxenprojektet/Vuxenverksamheten vid BNK, där man bedrev pionjärarbete beträffande utredning och behandling av vuxna med autism och ADHD. I uppdraget ingick även att utbilda merparten av Sveriges vuxenpsykiatriker beträffande autism och ADHD.

Professor Råstam Bergström har sedan 1996 varit projektledare för den i internationell litteratur enda prospektiva långtidsuppföljningen av en kontrollerad kommunbaserad grupp med tonårsanorexia nervosa. Populationen är densamma som Maria studerade i sin doktorsavhandling. Individerna genomgår för närvarande en fjärde uppföljning, 30 år efter anorexia nervosainsjuknandet.

Maria Råstam Bergström har varit involverad i den longitudinella Child and Adolescent Twin Study in Sweden (CATSS) sedan starten 2003. Hon är huvudansvarig för den pågånde kliniska studien av nioåriga tvillingar.

Professor Råstam Bergström har flera internationella samarbetspartners såsom professor Cynthia M. Bulik, Dept of Psychiatry, University of North Carolina at Chapel Hill, USA och KI, Stockholm; professor Marion Leboyer, INSERM U513, Université de Paris XII, Créteil och professor Thomas Bourgeron, Human Genetics and Cognitive Functions, Institut Pasteur, Paris.

Maria Råstam Bergström är för närvarande huvudhandledare för sex doktorander och bihandledare för ytterligare fem doktorander. Hon är invald medlem i Eating Disorders Research Society (de 185 främsta ätstörningsforskarna i världen), medlem i ANGI SAC (Anorexia Nervosa Genetics Initiative Scientific Advisory Council), som leds av professor Cynthia Bulik, samt medlem i the European Network of adult ADHD. Hon har publicerat mer än 110 peer-review artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter.

Foto:Kennet Ruona

AV: Anna Spyrou